Stedelijk en Woonbeleid van de stad Brugge
Ik onderzocht afgelopen jaar de trends, de woningprijzen (2005-2015) en de inkomens (2005-2013) in Brugge. Ik deed de studie om meer inzicht te krijgen in het stedelijk beleid. En wil een discussie op gang brengen over de mogelijkheden om onze stad te versterken. Brugge vergrijst. Dat heeft veel gevolgen. We moeten meer jonge gezinnen aantrekken. De Bruggeling heeft een relatief goed inkomen. Het inkomen steeg de voorbije 10 jaar het snelst van alle centrumsteden. Woningen zijn relatief duur, maar je krijgt er veel levenskwaliteit voor terug. Sedert 2005 groeide het aantal woningen met 7,7%.
Tussen 2000 en 2015 steeg de bevolking van Brugge met 1,4%. Brugge is een stuk duurder in woningprijzen maar ook de inwoners verdienen meer. Met 12,9 inkomens kan je er een gemiddelde woning financieren.
Ik bekeek de bevolkingsevolutie van Brugge, en de middelen die we krijgen via het Stedenfonds, stadsvernieuwingsfondsen, de woningprijzen, de woonbonus, het aantal verkochte woongelegenheden, de inkomens, de betaalbaarheid van woningen, de rentevoeten van hypothecaire leningen, de gemiddelde oppervlakte van woningen, het aantal bouwvergunningen op jaarbasis, het aantal sociale woningen, de leegstand van woningen en de reglementering betreffende het opsplitsen van woningen.
Wie zich dieper wenst te informeren kan mijn studie terugvinden op mijn website. Op de gemeenteraad van Brugge zal ik een aantal elementaire zaken duiden. Brugge staat voor uitdagingen en ik verwacht van het stadsbestuur dat ze die uitdagingen ziet én dat ze passende antwoorden formuleert.
Mijn vragen zullen zowel betrekking hebben op de stadsvlucht van jonge koppels in Brugge als de daarbij horende vergrijzing van onze stad. Maar ook de inkomensstijging en de impact daarvan op het stedelijk budget zullen aangehaald worden, alsook het woonbeleid.
Onze economie is aan het vernieuwen. Vandaag gaat alles sneller, dus daar op inspelen is nodig. Ik zal dan ook de visie van Brugge omtrent “cohousing” en het opsplitsen van woningen aankaarten.
Wist je trouwens dat er in Brugge 1000 vacatures openstaan, terwijl er 7000 werkzoekenden zijn? Deze mismatch aanpakken en de werkgelegenheid stimuleren is dus noodzakelijk evenals het blijvend betaalbaar houden van wonen voor jonge koppels.