Steunmaatregelen stad Brugge tijdens en na Covid-19
Door de opgelegde sluitingen en afgelasting van evenementen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn heel wat Brugse sectoren hard getroffen. “Denk maar aan alle bedrijven die in de toeristische sector zitten, de horeca, de handel, het transport, de haven … etc.” reageert Brugs schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus), “daarom is het essentieel dat we vanuit Brugge – rekening houdende met onze eigen financiële slagkracht bijkomende fiscale en financiële maatregelen te nemen.
Als iemand ons een jaar geleden zou hebben verteld wat we nu meemaken, dan hadden we dit vrijwel zeker niet geloofd: straten in Brugge zijn zo goed als leeg, bijna alle winkels en bedrijven zijn gesloten, er wordt geen les meer gegeven in de scholen, heel wat mensen zijn technisch werkloos, anderen proberen thuiswerk en de zorg voor kinderen te combinerenen. Het is duidelijk dat we midden in een zware crisis zitten. Inwoners, bedrijven, zelfstandigen, organisaties, dienstverleners … iedereen probeert op zijn manier om te gaan met deze onwezenlijke situatie.
Ook Brugge werd helaas niet gespaard van corona-gerelateerde sterfgevallen. We betreuren het overlijden van 77 van onze inwoners.
De enorme impact van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. We worden hard getroffen op zowel medisch, financieel, logistiek als op mentaal vlak. Velen hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Door de geldende maatregelen schuilt er vandaag veel leed achter de Brugse gevels. We moeten als stadsbestuur vandaag actie ondernemen om onze Bruggelingen, zowel inwoners als ondernemers, de nodige steun te bieden.
De dienst Financiën richtte de voorbije weken een Taskforce op om maatregelen te ontwikkelen voor de hardst getroffen sectoren. “Samen met de ambtenaren berekende we eerst welke sectoren het hardst afzien door de coronamaatregelen, om vervolgens te bekijken hoeveel marge we hebben om vrijstellingen te voorzien die deze sectoren er mee bovenop kunnen helpen”, vertelt schepen van Financiën Mercedes Van Volcem.
“Er zijn nu reeds 12 miljoen minder inkomsten begroot voor 2020. Toch neemt het stadsbestuur maatregelen bestaande uit fiscale hoek en relance. Deze maatregelen worden toegevoegd aan het reeds uitgebreid gamma die zowel Europa, de Federale regering, als de Vlaamse regering hebben aangekondigd.”
Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus)
1. Ademruimte geven : Bijsturing betalingstermijnen
Het stadsbestuur zal zoveel als mogelijk rekening houden met de financiële liquiditeit van de Bruggelingen en de Brugse bedrijven. We doen onder andere het volgende:
- De inkohiering van de stadsbelastingen moet gebeuren voor 30 juni, deze aanslagbiljetten zullen pas verstuurd worden vanaf 1 september 2020.
- De betalingstermijn van deze aanslagbiljetten wordt verlengd van 2 naar 4 maanden
- Dwanguitvoering door gerechtsdeurwaarders worden pas heropgestart in januari 2021.
- Afbetalingsplannen worden soepeler toegestaan, op voorwaarde dat de betalingsmoeilijkheden ontstaan zijn door de coronacrisis en kunnen desnoods heronderhandeld worden.
- Niet-fiscale facturatie blijft verstuurd worden. Maar hier merkt de financiële dienst een grote afname, gezien de huidige maatregelen van de federale overheid.
“Daarnaast zal de dienst ook streven om voortaan alle facturen binnen de 14 dagen na ontvangst te betalen en niet langer op de gestelde vervaldatum. Als overheid hebben we een voorbeeldrol. Zo zorgen we er hopelijk mee voor dat bedrijven niet in liquiditeitsproblemen zullen komen.”
Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem:
2. Fiscale steunmaatregelen
2.1. Geen taks op economische ruimte voor bedrijven in 2020
“Zo zal de stad één jaar lang geen belasting heffen op het economisch gebruik van bedrijfsruimten. Dit moet extra zuurstof geven voor onze kmo’s en ook voor onze haven. Het is een forfaitaire taks per oppervlakte die 5000 bedrijven niet moeten betalen. De bedrijven met een oppervlakte tot 2000 vierkante meter kregen reeds vrijstelling in het reglement van november 2019. (totale kostprijs is 1.500.000 euro)”
Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem:
2.2. Taks economische ruimte voor 2019 pas betalen op 1 januari 2021
De aanslagbiljetten met betrekking tot 2019 zullen pas op 1 januari 2021 verstuurd worden en ook de inwerkingtreding van het belastingreglement op het economisch gebruik van bedrijfsruimten (zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 25 november 2019) wordt verschoven naar 1 januari 2021.
2.3. Belasting reclamedrukwerk
Bij de belasting op verspreiding van reclamedrukwerk zullen de eerste 6 verdelingen vrijgesteld worden i.p.v. enkel de eerste verdeling (10000 euro).
2.4. Terrastaks
- De terrastaks m.b.t. 2019 die nog verstuurd moet worden zal pas in januari 2021 verstuurd worden (300.000 euro)
- De terrastaks voor 2020 zal gehalveerd worden voor de periode dat ze wordt uitgezet in zowel deelgemeenten als binnenstad
2.5. Paardentram & Segways
De belasting op excursies wordt gehalveerd. Dit geld bijvoorbeeld voor de vertrouwde paardentram en segways in ons straatbeeld. Deze maatregel wordt begroot op 5.000 euro.
2.6. Marktkramers
De belasting op verkoopkramen wordt verminderd met 50% (10000 euro)
2.7. Private Musea
Bij de belasting op vertoningen en vermakelijkheden worden de eerste 24.000 tickets van private musea vrijgesteld. Deze maatregel wordt begoot op 100.000 euro.
2.8. Taxisector
Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem: “Het stadsbestuur onderzocht verder nog of het mogelijk was om de belasting op de taxi’s en de voertuigen met bestuurder aan te passen. Dit is helaas een Vlaamse materie waarvoor een decreetwijziging noodzakelijk is. Ik zal daarom eerstdaags contact opnemen met de Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld) om dit verder te bespreken.
3. Niet-fiscale maatregelen
3.1. Toegestane subsidies:
Alle subsidies voor boekjaar 2020 zullen worden uitgekeerd zoals voorzien. Dit betekent dat subsidies die dienen tot ondersteuning voor de werking of evenementen niet worden geschrapt. Heel wat organisatoren maakten al kosten en komen anders in de problemen. Op basis van een activiteitenverslag 2020 en eventuele annuleringen van evenementen kan het stadsbestuur wel beslissen om bepaalde subsidies voor 2021 te schrappen.
3.2. Evenementenbeleid:
Indien een evenement of voorstelling verschoven wordt zal gekeken worden om het ticket te gebruiken op de nieuwe datum. Indien een evenement of voorstelling definitief geannuleerd wordt zal het ticket terugbetaald worden binnen de 14 dagen.
3.3. Huren
De stad kiest ervoor om wie verplicht gesloten is en commercieel huurt aan de stad geen huur te laten betalen voor april en mei. Voor juni voorzien we een vermindering van 50% van de huurprijs. Vanaf juli voorzien we een verlaging van 10% tot eind december 2020. Concessies en erfpachten worden niet vrijgesteld.
“Opnieuw proberen we hier als overheid onze voorbeeldrol op te nemen als goede huisvader en geven we onze handelaars, ondernemers financiële ademruimte voor zover onze financiële draagkracht het toelaat.”
Schepen Mercedes Van Volcem
3.4. Retributies bootjes en koetsen
Voor de bootjes voorzien we geen verlaging van de retributie gezien dit een retributie per verkocht ticket is. Als er geen klanten zijn, is er ook geen retributie verschuldigd.
Voor de forfaitaire retributie op de koetsen voorzien we 50% vrijstelling voor 2020.
3.5. Parkeren
- Wat betreft het bovengronds voorzien we geen tariefwijziging
- Voor het ondergronds parkeren kan de stad de tarieven niet autonoom aanpassen. Hiervoor is een akkoord met Interparking nv noodzakelijk. Er zal onderhandeld worden met Interparking om de parkeertarieven ondergronds tijdelijk aan te passen en gratis parkeren uit te breiden naar 4 uur voor de rest van het jaar, om zo extra bezoekers naar de binnenstad te lokken.
“Wat betreft het ondergronds parkeren voeren we momenteel onderhandelingen met Interparking om te kijken welke financiële impact een uitbreiding zou betekenen. We bekijken hierbij verschillende scenario’s: bijvoorbeeld gratis uitbreiding tot 4 uur op zaterdag en zondag vrij, wat het betekent wanneer we dit doorvoeren voor zowel de parking aan het station en het t’ Zand, etc. We hopen hier alvast snel meer duidelijkheid te kunnen krijgen. De kostprijs loopt op maar we bekijken met Interparking wat haalbaar is.”
Schepen van Financiën, Mercedes Van Volcem
3.6. Opschorting van de bouwtaks gedurende periode van lockdown
4. Overige relance-maatregelen
- Er wordt een gratis museumticket per kamer aangeboden aan het verblijfstoerisme
- Aanmoediging winkels om op zondag te openen met concrete campagnes
- Het budget van wintergloed wordt verhoogd naar meer dan 1 miljoen euro. Dit met het oog op een langer lichtparcours, langere duurtijd en maximale inschakeling van winkels & handelszaken op het parcours.
- Er wordt nagedacht om uitzonderlijk grotere terrassen toe te staan, waar dit nodig is om de social distancing te waarborgen.
“Aan alle Bruggelingen: we werken samen aan dit plan, jullie zijn in goede handen, we waken over jullie gezondheid en niet onbelangrijk: Onze Stad is financieel gezond. We hebben een historisch lage schuld van 77 miljoen euro. Dat is te danken aan een zuinig beleid. In 2019 namen we geen leningen op. Dat komt nu goed van pas om samen aan dit plan te werken. Samen komen we hier doorheen.”
Mercedes Van Volcem
Bekijk hier het verslag van Focus/WTV