Toekomstcongres Open VLD focust sociaal-economisch
Open Vld heeft haar langverwachte Toekomstverklaring klaar. “De focus ligt op het sociaal-economische, met het wegwerken van de loonkostenhandicap en het hoge overheidsbeslag. Twintig jaar na de oprichting van VLD en meer dan tien jaar na de novemberverklaring, zet Open Vld hiermee de lijnen uit voor een frisse liberale partij in een nieuwe tijd. Lees hier de neerslag van een artikel uit De Morgen.
Voorzitter Gwendolyn Rutten en congresvoorzitter Maggie De Block stellen vanmiddag de ontwerptekst van de Toekomstverklaring van hun partij voor. Open Vld werkt aan een opgefrist, scherper profiel. Rutten noemt het een graag een ‘nieuw liberaal verhaal’, waarin het blauwe maatschappijbeeld wordt gedefinieerd voor de komende tien jaar. Open Vld legt daarbij de focus op de socio-economische corebusiness. Er moet iets gedaan worden aan de hoge loonkosten. Vorig jaar ging de federale regering uit van een loonhandicap – het verschil in loonkostenevolutie met de buurlanden – van 5,2 procent. Volgens de werkgeversorganisaties ligt die veel hoger, volgens de vakbonden lager. Het overheidsbeslag moet dalen van 53 procent vandaag naar minder dan 50 procent. Daarnaast heeft onze fiscaliteit nood aan vereenvoudiging, en ook de administratielasten voor ondernemers moeten omlaag. Het centrale begrip doorheen de Toekomstverklaring is ‘de geëngageerde burger’, niet voor niets de titel van het boekje dat Rutten vorige zomer uitbracht. Het idee is dat als je mensen laat doen, doen ze goed voor de maatschappij. Maar dat veronderstelt ook een zeker engagement. Mensen moeten niet alleen naar de overheid kijken. Die moet niet alles oplossen, maar overheid mag ook niet in de weg staan, en mag ondernemen niet bemoeilijken. Heel concrete voorstellen staan niet in de tekst. “Het is ook geen verkiezingsprogramma. We zullen bijvoorbeeld spreken over onze visie op woonbeleid maar niet over hoe we precies de woonbonus willen hervormen”, luidt het in liberale kringen.
Goedkeuring nodig
Open Vld wil niet beginnen aan een nieuw rondje staatshervorming. Zoals eerder aangekondigd wordt het confederalisme afgezworen en vervangen door het federalisme. Een staatsstructuur die niet tot blokkeringen leidt volgens de partij. De liberalen verwachten wel van niemand dat ze hun institutionele standpunten onderschrijven vooraleer ze sociaal-economische regeringsonder- handelingen gaan voeren. Wat N-VA wel vraagt. De partij wil een engagement van haar partners voor het confederalisme. Het congres vindt plaats van 22 tot 24 november in het Brusselse Flageygebouw. Daar moet de nieuwe Toekomstver- klaring definitief goedgekeurd worden door de militanten.
Bron: De Morgen