Geen lelijke zonnepanelen op daken in de binnenstad, wel andere energievriendelijke oplossingen
Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) is geen voorstander om zonnepanelen toe te laten in de binnenstad. “Het dakenspel in Brugge is heel bepalend voor de erkenning van Unesco. Het is zelfs één van de vier criteria. De laatste jaren waren er maar zes aanvragen voor zonnepanelen. De meeste Bruggelingen willen geen lelijke zonnepanelen op de Brugse daken. Integreerbare zonnepanelen (vb. zonnecellen in dakpannen) moet wel kunnen. Het is wel belangrijk dat inwoners van de binnenstad kunnen investeren in hernieuwbare energie net als de bewoners van de deelgemeenten zodat hun factuur daalt. Daarvoor werken we met de Vlaamse Regering aan andere oplossingen. Tegelijk moeten we inzetten op energiezuinigheid zoals dubbel glas en dakisolatie. Ook laadpalen voor elektrische en hybride wagens zijn belangrijk. We kunnen zoveel andere en betere maatregelen nemen die impact hebben.” reageert Van Volcem.
“Er is een oplossing in de maak zodat iedereen kan investeren in zonne-energie. Er wordt nationaal gewerkt aan een voorstel om te kunnen investeren in zonnepanelen op daken die niet van jou zijn. Dit geldt uiteraard voor mensen die daarmee akkoord zijn. Iedereen kan dan zijn graantje meepikken. De investeerder en zij die het dak ter beschikking stellen. Zelfs als Unesco akkoord zou gaan is de vraag of de Bruggeling die lelijke panelen wil. Reden waarom niemand het bijna aanvraagt.”
Stilstand doorbreken door in te zetten op isolatie en laadpalen
“Toch moet Brugge vooral een transitie ondergaan en geen one shot afleveren.” vervolgt Van Volcem. “Windmolens in de haven, maar ook laadpalen bvb. Mensen die in de binnenstad wonen en hun wagen op straat parkeren, kunnen hun elektrische wagen niet opladen. Het nieuwe parkeerbeleid moedigt dit nog aan. Ik merk dat zelf. Jonge tweeverdieners die naar de stad willen komen wonen en een hybride wagen hebben vragen me vaak waar ze hun auto moeten opladen? Als we willen dat er straks in Brugge elektrische wagens rijden dan moet iedereen ook zijn wagen kunnen opladen.”
“Brugge heeft vijf jaar niets gedaan aan deze transitie. Schepen Mieke Hoste maakte een vaag klimaatplan maar voor de rest nam ze weinig initiatief. Nu wil men die stilstand doorbreken door een discussie te openen die er geen waard is, namelijk over zonnepanelen op daken in een werelderfgoedsite.” aldus Van Volcem. “We moeten Bruggelingen stimuleren om energiezuiniger te worden. De factuur daalt het meest, als je niet verbruikt.
De thermografische foto van Brugge toont dat er nog heel wat daken in Brugge geïsoleerd moeten worden. We moeten dus veel meer inzetten op dakisolatie.”
“Er is veel werk aan de winkel, maar de daken lelijk maken lijkt me de laatste oplossing.” besluit Van Volcem.
Mercedes Van Volcem was tussen 2006 en 2012 schepen van Monumentenzorg en overlegde uitvoerig met UNESCO betreffende Brugge als werelderfgoedstad.
De thermografische kaart van Brugge toont aan dat er nog heel wat daken in Brugge geïsoleerd moeten worden.