Van Volcem: Waarom breiden we de huursubsidies niet uit naar de allerzwaksten?
“Ik heb van nog geen enkel lokaal bestuur het signaal gekregen dat er problemen zijn met de verhoogde instroom van vluchtelingen of probemen op het vlak van huisvesting”. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) donderdag in het Vlaams Parlement gezegd. De N-VA-minister verdedigde zich ook tegen de kritiek dat zij te weinig zou doen op het vlak van huisvesting voor vluchtelingen. Niet alleen oppositiepartijen sp.a en Groen waren het daar niet mee eens. Ook vanuit meerderheidspartij Open Vld klonk er scherpe kritiek: “U schuift de verantwoordelijkheid van u af. U bent de bevoegde minister. U moet met voorstellen komen”, aldus Mercedes Van Volcem.
Een recente reflectienota van de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezin sbeleid (SAR WGG) over het vluchtelingendossier is kritisch voor het Vlaamse beleid. De adviesraad vindt vooral dat de regering een tandje moet bijsteken op het vlak van huisvesting. Verder moeten ook de lokale besturen meer ondersteuning krijgen.
Parlementsleden Mercedes Van Volcem (Open Vld), An Christaens (CD&V) en Michèle Hostekint (sp.a) schotelden de kritiek uit die nota voor aan minister Homans. De minister begon haar verdediging door te stellen dat ze van nog geen enkel lokaal bestuur een signaal heeft gekregen over problemen met de verhoogde instroom van vluchtelingen of over huisvestingsproblemen. “Als ik lokale besturen hoor, gaat het over het federale spreidingsplan”, aldus Homans.
Bovendien doen zowel de Vlaamse regering als zijzelf al een pak inspanningen, klinkt het. Zo is er de 120 miljoen euro die de regering dit jaar over de verschillende beleidsdomeinen heen vrijmaakt voor de vluchtelingencrisis. Wat wonen betreft, verwijst Homans naar het recordaantal huursubsidies en huurpremies in 2015 en het investeringsbedrag van 1,3 miljard euro voor sociale woningbouw. De minister wil bij de komende budgetcontrole ook extra middelen vragen.
Er is volgens de minister intussen ook met de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) een consensus bereikt over de manier waarop de 20 miljoen euro ondersteuning voor de lokale besturen moet verdeeld worden. De VVSG dringt daar al langer op aan. De VVSG had zelf ook een voorstel gedaan, maar dat wordt op een aantal punten bijgestuurd. Zo zal er volgens de minister enkel gekeken worden naar de nieuwe instroom en zal er een ondergrens gebruikt worden. “Anders wordt het budget te versnipperd”, zegt de N-VA-minister.
Homans betreurt ook dat er in de nota van de adviesraad geen voorstellen staan om de private huurmarkt te versterken. “Ik lees wel voorstellen rond het huurwaarborgfonds en sociale verhuurkantoren, maar ik lees geen enkel voorstel om de private huurmarkt te versterken. Ik vind dat jammer”.
Niet alleen oppositiepartijen sp.a en Groen reageerden bij monde van Michèle Hostekint en Elke Van den Brandt geprikkeld op dat antwoord van de minister, ook Open Vld-politica Van Volcem was scherp: “U bent de bevoegde minister, maar u schuift de problemen door. Wat zijn uw voorstellen? Wat hebt u al gedaan om de private woonmarkt te versterken?”. “U zegt dat u geen kennis hebt van problemen bij lokale besturen. Maar een minister moet voorzienend zijn. U mag de verantwoordelijkheid niet van u afschuiven”, voegde ze toe.
Dit bericht werd overgenomen van Belga 3 maart 2016