Visie Mercedes op toerisme met Sammy Roelant
“Het toeristisch beleid is ouderwets en stoelt louter op oude rituelen. Er is nood aan een nieuwe en frisse visie”, zeggen oppositieraadsleden Mercedes Van Volcem (Open VLD) en Sammy Roelant (Groen) in koor. Zij vragen een extra gemeenteraad om inhoudelijk te kunnen debatteren over het toerisme. “binnen tien jaar worden wij overspoeld door 11 miljoen toeristen, daarop moet worden geanticipeerd.”“Liefst 35 van de 47 Brugse gemeenteraadsleden combineren hun politiek mandaat met een voltijdse job en hebben nauwelijks tijd en middelen om zich inhoudelijk te verdiepen in bepaalde beleidsthema’s”, zegt Sammy Roelant (Groen). “Over een belangrijk thema als toerisme moet er gebrainstormd kunnen worden. Experten en stakeholders zoude in een aantal berekken uitleg moeten komen geven over toerisme, zodat de gemeenteraadsleden goed voorbereid mee kunnen beslissen over het toeristisch beleid.”
Mercedes Van Volcem (Open VLD) vult aan: “Ik stel vast dat het huidig stadsbestuur geen visie heeft over het toerisme. Brugge heeft nood aan een vakschepen. Nu zit die bevoegdheid bij de burgemeester, die een erg conservatieve houding aanneemt. Hij polariseert en plaatst de Bruggelingen lijnrecht tegenover de toeristen. Hij huldigt de nogal populistische stelling dat er al genoeg toerisen zijn en vindt bijvoorbeeld cruisetoeristen geen meerwaarde voor Brugge. Renaat Landuyt ontpopt zich tot een heuse Bart De Wever op toeristisch vlak.”.
Volgens Sammy Roelant is het toeristisch beleidsplan, dat uit 2012 dateert, al verouderd: “Het plan houdt geen rekening met bijvoorbeeld airbnb’s en mikt bijvoorbeeld op de toename van Russische toeristen, terwijl die door de instorting van de roebel massaal afhaken.Er is ook te weinig ook voor duurzaam toerisme, terwijl bijvoorbeeld een eco-label voor Brugse hotels een nieuw type verblijfstoeristen toeristen kan lokken.”
“Hoe dan ook: de stijging van het toerisme vormt een grote uitdaging voor Brugge. Elk jaar vermeerdert het aantal toeristen met 6 procent. In september waren er voor 2015 al 5,7 miljoen bezoekers geteld! Eind dit jaar zullen het er dus bijna 7 miljoen zijn. Ter vergelijking: in 2013 waren het er 5,4 miljoen. Het betekent dat Brugge in 2025 wellicht 11 miljoen toeristen zal verwelkomen. Op zich is dat niet slecht, maar we moeten erop voorbereid zijn. Persoonlijk heb ik niks tegen toeristen. Integendeel; ze geven Brugge een kosmopolitisch, internationaal en open karakter. De Bruggelingen zijn bereid om offers te brengen voor het toerisme, maar hoe ver willen ze gaan? Dat debat moet opnieuw aangegaan worden”.
Mercedes Van Volcem benadrukt: “Je mag het belang van het toerisme voor de Brugse lokale economie niet onderschatten. Zeker niet in de binnenstad. Niet alleen voor hotels, souvenirwinkels en horeca. Zelfs de Inno in de Steenstraat teert op toeristen. De hotelstop moet herzien worden, want die is te selectief. Je mag wel nieuwe hotels in leegstaande of aanpalende panden inrichten. Of in de rand. B&B’s mogen ongebreideld. Er is geen visie. Waarom bijvoorbeeld geen designhotels toelaten in leegstaande kloosterpanden?”
Sammy Roelant vindt dat het toerisme een middel kan zijn om het erfgoed van vele leegstaande kloosters te behouden. Hij wil het debat zelfs opentrekken naar het economisch beleid. “Het is veelbetekenend dat een verblijfstoerist in Antwerpen 30 euro per dag meer uitgeeft dan in Brugge. Dat heeft te maken met zijn shoppingedrag. Een toerist nis niet op zoek naar de zoveelste H&M of Zara, maar wel naar authentieke winkeltjes. Daarop zou buiten de gouden driehoek, zoals in Sint-Gillis, ingespeeld moeten kunnen worden.”
Mercedes Van Volcem: “Je kunt natuurlijk juridisch niet vermijden dat er een winkelstraat vol pralinewinkels en kant is. Maar daarnaast heb je nood aan lokale boetiekjes, zoals de Negen Straatjes in Amsterdam. Zoiets in het Zilverpand of rond de Sint-Salvatorskathedraal zou prachtig zijn!”
En dan is er nog het uitgaansklimaat. Sammy Roelant: “Als je meer kwalitatieve verblijfstoeristen wil lokken, moet je hen ook ‘s avonds iets kunnen aanbieden. Zij wensen beleving! Dat vereist een toleranter beleid. Cafés moeten livebandjes kunnen laten optreden. Nu is het doods in de week, met uitzondering van de restaurants.”
Beide oppositieraadsleden doen samen een oproep tot een inhoudelijk toeristisch debat tijdens een extra gemeenteraad. “Dat zal onze democratie ten goede komen. Want nu is er te veel sprake van sluipende besluitvorming. Het project ‘De Toekomst van Brugge’ is er voor de show. Er wordt te weinig rekening gehouden met al die ideëen van de Bruggelingen.”