Brugge

Volgens Bruggelingen is hun stad de netste en veiligste

Zie je van Brugge, zet je vanachter: die vlieger gaat duidelijk niet op voor de tevredenheid van inwoners over hun stad. Nergens in Vlaanderen is men zo tevreden (86 procent) over zijn stad als in Brugge. Die cijfers blijken uit de Stadsmonitor, een grootschalige bevraging bij de bevolking die de maatschappelijke ontwikkelingen van de dertien Vlaamse centrumsteden in kaart brengt. De Bruggelingen zijn niet alleen in het algemeen zo tevreden over hun thuisstad, maar zijn ook zeer te spreken over de netheid van de stad. Liefst 91,2 procent van de Bruggelingen vindt het centrum uitstekend onderhouden, geen enkele stad doet beter.

Ook met de veiligheid zit het wel snor: amper 4,3 procent voelt zich onveilig in de stad, dat is het laagste percentage van alle Vlaamse centrumsteden. Ter vergelijking, in Oostende voelt liefst een op de twintig inwoners zich onveilig in de stad. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er nauwelijks Bruggelingen zijn die een antwoord klaar hadden op de vraag of er plaatsen zijn in de stad waar ze liever niet komen.

Dat de Bruggeling zich zo veilig voelt, blijkt uit het rapport overigens geheel terecht. Zowel wat autodiefstallen, handtasdiefstallen en woninginbraken betreft, behoort Brugge tot de allerveiligste. De kans op een handtassendiefstal in Brugge is, volgens de cijfers van de politie, liefst vijf keer kleiner dan in Gent en zelfs meer dan tien keer kleiner dan in Antwerpen.

Uit het rapport blijkt Brugge ook meer dan ooit een échte fietsstad te zijn. Bijna de helft gaat met de fiets naar het werk, en daarmee blijkt Brugge fietskampioen.

Ook het groenaanbod in de stad, de lage werkloosheidsgraad, het relatief hoge aantal plaatsen in kinderdagverblijven, het lage aantal spijbelaars, de beperkte leegstand kunnen de Bruggelingen tevreden stemmen. En last but not least, in Brugge heeft een kind het minst kans om in kansarmoede geboren te worden.

‘Hoge score’

Ook volgens gemeenteraadslid en Vlaams volksvertegenwoordigster Mercedes Van Volcem (OpenVLD), als voorzitter van de commissie Wonen en Stedenbeleid een expert in de materie, krijgt Brugge een uitstekend rapport. ‘De score voor de netheid van de stad is zeer hoog, en daar verdient schepen Philip Pierins (SP.A) een pluim voor.’

Minder opgetogen is Van Volcem over het vertrouwen van de Bruggelingen in hun stadsbestuur. Dat is ten opzichte van2008 en 2011 met 4 tot 5 procent gedaald tot 36 procent. ‘Volgens mij als gevolg van een gebrek aan visie, stilstand in grote dossiers en onenigheid binnen de meerderheid.’

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) interpreteert de cijfers anders.

‘In 2008 en 2011 zaten zowat alle politieke partijen in de meerderheid ( CD&V/N-VA, VLD en SP.A vormden toen een coalitie, nvdr.). Nu halen we bijna hetzelfde niveau als het vorige bestuur na twaalf jaar. Maar het belangrijkste voor mij is dat de Bruggeling fier en tevreden blijft.’

Voorts wijst Van Volcem op de uitdagingen waar de stad voor staat, zoals het tegenhouden van de vlucht van jonge gezinnen naar Gent en de toenemende vergrijzing.

‘Ook zal tegen 2025 het aantal alleenstaanden stijgen tot 37 procent van alle huishoudens. Ik hoop dat het de stad niet aan visie ontbreekt om daarop in te spelen.’

Bron: Het Nieuwsblad