Voorzitter Van Nieuwkerke heeft raad niet in de hand
Coup de théâtre op de gemeenteraad in Brugge, waar de oppositie dinsdagavond omstreeks middernacht de raad verliet, omdat die tot een gat in de nacht dreigde te duren. “Als je snakt naar nachtrust, kan je geen goed debat voeren”, foeterde Ann Soete (N-VA). “De tussenkomsten moeten in het vervolg echt beknopter”, vindt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). De oppositiepartijen willen nu een extra raad forceren en lijken daarin te slagen.
Dat de spanningen wel eens durven oplopen tijdens een gemeenteraad in Brugge, is een open deur intrappen. Maar de sfeer tussen meerderheid en oppositie bereikte dinsdagavond toch een nieuw kookpunt. Om klokslag middernacht vroegen de vier oppositiepartijen N-VA, Open Vld, Groen en Vlaams Belang om de raad stop te zetten. Op dat moment was er al 5,5 uur (oeverloos) gedebatteerd over punten van de openbare agenda. Er moesten nog 17 interpellaties volgen. Onder meer vragen over de toekomst van het toerisme of de losgescheurde banner aan het Belfort konden nog vocaal vuurwerk opleveren.
“Als je een kwartiertje per tussenkomst rekent, wat niet overdreven is, dan zitten we hier om 4 uur vannacht nog”, rekende Mercedes Van Volcem (Open Vld) voor.
“We hebben het recht om uitstel te vragen”, vervolgde Ann Soete (N-VA). “Velen van ons staan ‘s morgens vroeg op. Je kan ook geen debat voeren als je snakt naar nachtrust. We vragen om de interpellaties te verdagen naar woensdag (gisteren, red.) of volgende week dinsdag.”
Dat er nog een lange lijst aan interpellaties op de agenda stond, had te maken met de ultrakorte gemeenteraad van vorige maand. Toen duurde de raad nog geen kwartier, na de aanslagen in Brussel. “We zijn toen erg welwillend geweest door de interpellaties te laten vallen en de volledige agenda in één keer goed te keuren bij hoogdringendheid. Dat deden we uit respect voor de drie dagen van nationale rouw”, aldus Ann Soete.
Twijfel bij meerderheid
Maar voorzitter André Van Nieuwkerke en de fractieleiders van CD&V en sp.a wilden dinsdagavond van geen uitstel weten. Er was duidelijk twijfel bij de meerderheid, maar voorzitter Van Nieuwkerke hakte de knoop door.
“Dat we hier om middernacht nog zitten, is de wijten aan de langdradige tussenkomsten op de gewone punten. Daarom doen we nu gewoon door”, aldus de voorzitter van de raad.
Ook burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) vindt dat er in de toekomst bondiger moet gesproken worden. “Op sommige agendapunten is heel uitvoerig tussengekomen. Zowel de vragen als de antwoorden kunnen korter, zonder de inhoud daarmee tekort te doen.”
Geen respect
De uitspraak van de voorzitter was koren op de molen van de oppositie. Fractieleider Bruno Mostrey (Groen) zei het zo: “Jullie hebben geen respect voor de oppositie. Laat ons de volgende keer gewoon starten met de interpellaties. Eens kijken hoeveel zin jullie nog hebben na vijf uur debatteren.”
De oppositie verliet daarop de banken. Het stadsbestuur werkte de agenda dan maar verder af met akten en mededelingen en de punten in besloten zitting.
Unanimiteit was er ook bij de meerderheid niet. Er wordt, stilzwijgend, vooral gewezen naar voorzitter Van Nieuwkerke, die volgens velen de raad niet in de hand heeft en te veel ruimte laat voor uitvoerige tussenkomsten. “Dit was een uitzonderlijke situatie”, voert Van Nieuwkerke aan. “De raad duurde uitzonderlijk lang. Er moest een beslissing worden genomen. Ik stel de manier van werken van deze gemeenteraad al langer in vraag, maar de fractieleiders zijn niet akkoord om bepaalde vragen in commissies te behandelen.”
Officiële vraag
Na een korte nachtrust hadden de oppositiepartijen gisteren al een oplossing klaar.
“Als één derde van de gemeenteraadsleden een nieuwe raad wil, dan is dat mogelijk”, zegt Mercedes VanVolcem, namens Open Vld, N-VA, Groen en Vlaams Belang. “Ik heb de secretarie een officiële vraag voor een extra gemeenteraad doorgestuurd. Dit recht is op Vlaams niveau decretaal verankerd, net om toestanden zoals dinsdag te vermijden. De tussenkomsten nog eens een maand uitstellen, is geen optie. We moeten in alle sereniteit deze punten binnenkort kunnen behandelen. In Gent en Antwerpen is de maandelijkse gemeenteraad ook gespreid over twee dagen. In dit geval moet dat kunnen.”
Bron; Het Laatste Nieuws