Zwaan Petoetje doodt zijn “Brugse schone”
via Het Laatste Nieuws/Oostkust, Za. 14 Mar. 2020, Pagina 43
De Brugse vrouwtjeszwaan Petatje, die op een vijver in Hoeilaart verdronken wordt door haar mannetjespartner Petoetje: heel Vlaanderen was er vorig weekend het hart van in. De Brugse zwanenverzorgers kijken ervan op, maar schrikken doen ze niet.
“Hoe idyllisch het plaatje in Brugge ook is, zwanen kunnen héél agressief zijn in de paartijd.”
Als de lente komt piepen, is het uitkijken naar het paarseizoen van de Brugse zwanen. Dat is stilaan op gang gekomen: paartjes vormen zich en nesten worden voorbereid. In Brugge zitten er nu 90 zwanen: zestig aan het Begijnhof, dertig aan ‘t Stil Ende. Maar het stuift er dezer dagen ook van tijd tot tijd. Mannetjeszwanen vertonen haantjesgedrag en gaan het gevecht met elkaar aan. “Er zitten nochtans een vergelijkbaar aantal vrouwtjes en mannetjes”, zegt verzorger en zwanenkenner Roeland Germonpré. “In de paartijd houden we de zwanen sowieso goed in de gaten. We staan eigenlijk constant paraat om mogelijke problemen op te vangen. Het is niet uitzonderlijk dat een zwaan gewond geraakt. Van zodra voorbijgangers een spatje bloed op de witte veren merken, worden we gealarmeerd. We doen er alles aan om de vogels zo goed mogelijk te verzorgen, werken ook tijdens de weekends, vaak tot ‘s avonds laat.”
Een ongeluk, zoals dat in Hoeilaart, kan ook in Brugge gebeuren. Het is in het verleden ook al gebeurd, weet verzorger Roeland Germonpré. “Dit was geen partnermoord, want de zwanen leerden elkaar al een paar dagen kennen. Het klikte wel, maar tijdens het paren moet het zijn misgegaan.
De mannetjes staan hevig en zijn soms erg ruw. Ook in het Brugse water zie je ze het nekvel van de vrouwtjes vastgrijpen, om ze boven water te houden. Maar dat lukt ook niet altijd. Wellicht is het zo fout gelopen in Hoeilaart. Een heel spijtig voorval.”
Het is vooral tijdens die maand dat de zwanen agressief zijn, weet zijn collega Robby Beyen. “Voor de rest zijn het eigenlijk vrij rustige vogels, die hun nesten beschermen zoals veel andere dieren dat doen.”
Hartjesgebaar
“Zwanen zijn best slimme dieren. Ze herkennen ons van ver: onze bestelwagens, onze kledij… Door ons vaak te zien, vertrouwen ze ons. Maar als ze met hun vleugels wapperen en tegen je aan slaan, dan voel je dat wekenlang. In Brugge zitten tamme dieren. Ze laten toeristenbootjes gerust en zullen ook nooit mensen aanvallen.” Hoe moet het nu verder in Hoeilaart? Wil Brugge nog een mannetje schenken aan de gemeente? “Ik denk niet dat we dat nog zullen doen”, zegt Roeland Germonpré. “Het lijkt me beter dat ze in Hoeilaart met een volledig nieuw koppeltje starten. Je ziet heel snel wanneer twee zwanen dol zijn op elkaar. Dan maken ze het bekend hartjesgebaar met hun kop en weet je: die twee zien mekaar héél graag (lacht).”