CORONAVIRUS: Besliste maatregelen op Vlaams niveau (13 maart 2020 – 12u00)
Economie
- Waarborglening
- Er wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen. Op die manier kunnen ondernemingen in deze crisisperiode ook voor bestaande schulden een overbruggingskrediet laten waarborgen door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Deze maatregel komt bovenop de bestaande waarborgen voor investeringskredieten en werkkapitaal.
- Die schuld gaat over het feit dat zelfstandigen hun personeel niet kunnen betalen, grondstoffen niet kunnen aankopen omdat er geen geld is, liggende facturen niet kunnen betalen en daarvoor een lening moeten aangaan.
- Daarmee kunnen we al 1000 leningen van 100.000 euro waarborgen die onder de 75% gewestwaarborg kunnen geplaatst worden.
- Hinderpremie
- Net als bij hinder door openbare werken, voorzien we nu in een premie voor handelaars, horeca, kleine zelfstandigen en dienstverleners die getroffen worden door de corona-maatregelen. Dit moet kleine ondernemingen die ernstig inkomensverlies hebben deels kunnen compenseren.
- De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag.
- Flexibiliteit naar voorwaarden steunmaatregelen en subsidies
- Ondernemingen die ten gevolgd van de crisis het moeilijk krijgen om de termijnen na te komen die voorzien zijn bij bepaalde subsidies van het VLAIO kunnen met het agentschap in overleg gaan over de mogelijkheid van de verlenging van deze termijnen.
- Onroerende voorheffing
De aanslagbiljetten (AB) voor de onroerende voorheffing voor de bedrijven zal later uitgestuurd worden
- Dit betekent dat we voor ongeveer 1 miljard aan belastingen niet gaan innen in voorjaar, maar pas in het najaar. Om bedrijven niet in liquiditeitsproblemen te brengen.
- We kiezen ervoor om vanaf de maand september de AB OV voor bedrijven uit te sturen. Met de betaaltermijn van 2 maanden bijgeteld, betekent dat een uitstel van betaling tot quasi eind november. Dit moet alvast wat druk van de cash flow van bedrijven de volgende maanden wegnemen. Lokale overheden: Vlaanderen blijft de OV prefinancieren. Dus voor hen geen financiële impact.
Onderwijs
- Alle lessen zijn geschorst al zeker tot en met 3 april.
- Dit geldt voor alle basis- en secundaire scholen, maar ook voor de Centra voor Volwassenonderwijs, Centra voor Basiseducatie en de academies voor deeltijds kunstonderwijs
- Aan scholen wordt gevraagd om op vrijdag 13 maart, indien mogelijk, nog lessen te laten doorgaan.
- Scholen moeten wel opvang voorzien
- Want niet iedereen kan zelf opvang voorzien. Sommige ouders (bijvoorbeeld in zorgberoepen en veiligheidsberoepen) kunnen nu niet gemist worden op het werk. Sommige families kunnen alleen beroep doen op grootouders, en dat is nu net een risicogroep voor de verspreiding van het virus. Niet elke ouder kan thuiswerken en niet elke ouder kan nu zo lang vakantie nemen.
- Ook bij opvang wordt rekening gehouden met hygiëne, afstand, ventilatie…
- Het is ten stelligste afgeraden om kinderen te laten opvangen door grootouders.
- Er wordt gezocht naar alternatieven om het leerrecht van kinderen te waarborgen.
- Scholen moeten geen afwezigheden registreren.
- Het salaris van leerkrachten blijft doorbetaald.
- We vragen flexibiliteit aan de dag te stellen bij de beoordeling van projecten en overeenkomsten waarvoor subsidies werden toegekend
- We vragen flexibiliteit inzake afwijking van de voorziene stage-uren bij studenten;
- We voorzien de nodige compensatie voor gederfde inkomsten wegens het annuleren van evenementen door scholen (didactische uitstappen, schoolreizen, buitenlandse reizen…) waarvoor momenteel nog geen financiële raming kan gemaakt worden;
- We voorzien de nodige compensatie voor externen die scholen ondersteunen (zoals doventolken);
- We voorzien in extra voorzieningen en subsidies voor synchroon onderwijs aan zieke leerplichtige kinderen;
- We voorzien in opvangkosten voor kinderen van onder andere ouders met een job in de sector veiligheid en gezondheid.
Sport
- Sportieve evenementen die een subsidie gekregen hebben via Sport Vlaanderen zullen 100% van hun subsidie uitgekeerd krijgen, ook als het evenement afgeschaft wordt omwille van corona
Jeugd
- In overleg met de jeugdsector wordt er aan alle jeugdorganisaties- en bewegingen uitdrukkelijk gevraagd om alle activiteiten en evenementen te annuleren tot het einde van deze maand. Dit betekent concreet geen wekelijkse noch weekendactiviteiten van jeugdorganisaties zoals Scouts- en Gidsen Vlaanderen, Chiro Jeugd Vlaanderen, KSA, jeugdhuizen, en dergelijke.
Cultuur
- Verbod op laten plaatsvinden van alle publieke activiteiten ongeacht het deelnemersaantal en de doelgroep tot 3 april (in-en outdoor)
- Alle culturele voorstellingen, concerten, tentoonstellingen, presentaties, infodagen immaterieel erfgoedevents (jaarmarkten, kermissen, processies, carnavalsoptochten, stoeten, ommegangen,…), …
- Alle vormen van activiteiten van socio-culturele verenigingen en organisaties
- Alle vormingsactiviteiten
- Alle repetities en voorstellingen in culturele- en gemeenschapscentra, circustenten, bioscopen,…
- Alle concerten, optredens voorstellingen van amateurkunstenorganisaties- en verenigingen
- Musea- en erfgoedinstellingen
- Musea en erfgoedinstellingen sluiten voor alle publiek tot 3 april
- Wat betreft de interne werking van de (amateur)kunstenorganisaties/erfgoedorganisaties/sociaal-culturele organisaties, kunnen repetities van theatergezelschappen, orkesten, harmonieën, fanfares, koren edm niet doorgaan. Bestuursvergaderingen, algemene vergaderingen of overlegmomenten kunnen plaatsvinden als de noodzaak het vereist maar worden uitgesteld indien mogelijk. Als de vergadering moet doorgaan, blijft de deelnemersgroep beperkt, moet de vergaderruimte voldoende verlucht zijn en mogen de deelnemers niet te dicht bij elkaar zitten. Indien kwetsbare doelgroepen en risicogroepen betrokken zijn, worden deze bijeenkomsten opgeschort.
- Organisaties zullen niet afgestraft worden omwille voor niet nagekomen engagementen louter door reden van Covid19. Subsidies zullen niet ingehouden worden of terugbetaald worden, en men zal welwillend zijn bij beoordeling.
- Bij de beoordeling en rapporteringen kunnen wij flexibel argumenten van overmacht inroepen wanneer zou blijken dat een aantal engagementen ten dele of niet werd nagekomen.
- Ook de timing van het rapporteren of indienen kan worden aangepast. Er zal binnen de administratie een ad hoc werkgroep worden opgestart die een methodiek opstelt én een handleiding van toezicht om de toekomstige rapporteringen vanuit deze overmacht-situatie te bekijken en af te sluiten.
- We stellen voor om een algemeen meldpunt te installeren binnen dossierbeheer waar de actoren melding kunnen maken van aan deze overmacht-gerelateerde problemen.
- Er zal coulant worden omgegaan met het niet kunnen respecteren van indientermijnen/data/…
- Organisaties toelaten om kort na de indientermijn nog gewijzigde versies in te dienen. (bijvoorbeeld als documenten moeten worden beslist door een RvB of AV) en door overmacht toelaten om een datum beperkt te overschrijden.
Welzijn
- Woonzorgcentra sluiten standaard de deuren voor bezoek. Deze maatregel is gisteren al ingegaan.
- Vanaf zaterdag 14/3 sluiten centra voor dagverzorging en centra voor dagopvang
- Vanaf gisteren zijn ook de lokale dienstencentra gesloten, waar veel ouderen over de vloer komen.
- Ook alle residentiële voorzieningen voor personen met een handicap sluiten voor bezoek. De toegang wordt beperkt tot de bewoners, het personeel en de vrijwilligers.
- De gemeenschappelijke zit- en eetkamers, en de ruimtes voor gemeenschappelijke activiteiten en dagbestedingsactiviteiten van een psychiatrisch verzorgingstehuis worden alleen toegankelijk voor bewoners, personeel en vrijwilligers werkzaam in het psychiatrisch verzorgingstehuis. Bezoekers van psychiatrische verzorgingstehuizen mogen geen toegang tot deze gemeenschappelijke ruimten krijgen.
- Ook de centra voor kortverblijf type 2 en 3, waar respijtzorg wordt geboden aan specifieke doelgroepen zoals ernstig zieke kinderen of mensen met een levensbedreigende aandoening, sluiten voor bezoek
- Na een eerste bestelling van mondmaskers voor een bedrag van 1,2 miljoen euro, trekken we nog eens 7 miljoen euro bijkomend uit voor de aankoop van mondmaskers
- Kinderopvang blijft open. Kinderen die ziek zijn blijven thuis. Personeel én ouders moeten strikt de veiligheidsvoorschriften volgen.
Omgeving
- Extra zorginfrastructuur wordt vrijgesteld van vergunning via een nooddecreet.
- Indien de crisis aanhoudt, zal dit zonder twijfel een grote impact hebben op de bestaande gezondheidsinfrastructuur. De capaciteit van zowel ziekenhuizen als laboratoria zal onder druk komen te staan en de vraag naar bijkomende extra (tijdelijke) faciliteiten is reëel.
- Onze regelgeving voorziet momenteel al een belangrijke vrijstelling van de stedenbouwkundige vergunningsplicht voor tijdelijke constructies . Er is immers geen vergunning nodig voor constructies die max. 4X30 dagen (=max. 4 maanden) geplaatst worden (tenzij milieueffectenrapport, een passende beoordeling of een mobiliteitsstudie moet worden opgemaakt.) Deze vrijstellingsmaatregel kan worden ingezet voor wachtruimten, consultatieruimten, e.d. Ze is evenwel beperkt tot die constructies waarvoor geen vergunningsplicht vanuit milieu bestaat.
- Een juridisch kader om op een snelle manier tegemoet te kunnen komen aan de vraag om bijkomende infrastructuur waarvoor wel een exploitatievergunning vereist is, ontbreekt op dit moment.
- Daarom wordt middels een nooddecreet extra infrastructuur in functie van gezondheidszorg vrijgesteld van omgevingsvergunning gedurende de coronacrisis. Het Vlaams Parlement wordt gevraagd zo snel mogelijk dit decreet te bekrachtigen.
- De rechtszekerheid op het vlak van behandelingstermijnen wordt gegarandeerd.
- De Vlaamse overheid is ertoe gehouden om aanvragen binnen een bepaalde ordetermijn te behandelen. In bepaalde gevallen staat het niet-respecteren van deze termijn gelijk aan negatieve beslissing vanwege de overheid. Een belangrijk voorbeeld zijn de aanvragen tot het bekomen van een Omgevingsvergunning.
- Mocht de coronacrisis onverhoopt grote
proporties aannemen, is er een kans dat binnen de Vlaamse administraties
kritische functies zullen uitvallen. Theoretisch zou het hierdoor kunnen dat
bepaalde aanvragen niet binnen de gestelde termijnen behandeld worden.
- In eerste instantie dient de Vlaamse overheid uiteraard de nodige interne maatregelen te nemen om het risico op dergelijke situatie maximaal in te dammen.
- In tweede instantie moet de Vlaamse overheid ook haar juridisch instrumentarium crisisbestendig maken, met als doel te verzekeren dat de burger of ondernemer niet het slachtoffer wordt van dergelijke situatie.
- Via een decreet heeft de Vlaamse regering de bevoegdheid om in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid de behandelingstermijn van aanvragen te kunnen verlengen. Op die manier kan maximale rechtszekerheid voor de burger en ondernemer verzekerd worden.
- Kritieke dienstverlening voor de burger wordt gegarandeerd.
- de huisvuilophaling: er komt een omzendbrief voor alle afvalintercommunales met richtlijnen voor het afvalbeheer voor het geval er te weinig personeelsleden voor handen zijn.
- de levering van drinkwater en zuivering van het afvalwater: van de drinkwaterbedrijven en Aquafin worden maatregelen gevraagd om deze diensten te kunnen garanderen
- voor het beheer van de oppervlaktewateren, bvb ter voorkoming van overstromingen, worden binnen de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de nodige maatregelen genomen
- voor de levering van elektriciteit en gas is het belangrijk dat er ten allen tijde toegang is tot bepaalde locaties én dat nutsleveranciers zich ook mogen verplaatsen. We bekijken welke regelgevende initiatieven op dat vlak nodig zijn.
Toerisme
- Er zal een budget van 5 miljoen euro worden vrijgemaakt voor jeugdtoerisme en sociaal toerisme. Toerisme Vlaanderen zal dit jaar ook geen pacht innen bij zijn jeugdherbergen, een maatregel ter waarde van 1 miljoen euro. Met deze maatregelen willen de minister en Toerisme Vlaanderen een antwoord bieden op de concrete noden van onze toeristische sector. De precieze modaliteiten van deze steunmaatregelen worden nu verder door Toerisme Vlaanderen uitgewerkt.
- Uiteraard verdedigen we de toeristische sector waar nodig. Toerisme Vlaanderen zal deelnemen aan het bankenoverleg om de specifieke belangen van onze toeristische partners te behartigen.
- Alle toeristische ondernemers, waaronder ook reisbureaus, moeten toegang kunnen krijgen tot de economische steunmaatregelen. Ook de vzw’s, die zeker in het sociaal toerisme actief zijn. Desgevallend zoeken we naar een oplossing voor toeristische organisaties die niet in aanmerking zouden komen voor steunmaatregelen.
- Er is een vertraging tussen de heropstart van boekingen en de effectieve realisatie ervan. De inkomstenstroom in de toeristische sector herstelt zich dus slechts met enige vertraging. Daarom willen we de steunmaatregelen voor de toeristische sector niet na 2020 meteen afbouwen, maar ze ook (deels) ter beschikking houden in 2021.
- We zetten ons schrap om in de post-coronaperiode zo snel mogelijk de toeristische activiteiten en aantrek van Vlaanderen te verhogen.
- Alle Toerismemiddelen die we niet kunnen inzetten in 2020 zetten we zonder verlies over naar 2021, desgevallend ook de middelen die niet meer ingezet worden voor de Aziatische markt.
- In overleg met de toeristische sector en Horeca Vlaanderen bekijken we welke maatregelen het meest effectief zijn voor deze periode, zoals welke promotiecampagnes we best waar voeren.
- Buitenlandse bezoekers die een reis planden naar Vlaanderen, hebben in veel gevallen hun reisvisum voor België reeds aangevraagd. Deze aanvraag kost ook geld en moeite. Maar, in veel gevallen gaan mensen hun reis uitstellen totdat deze epidemie achter de rug is. Als de federale overheid deze visa zelf automatisch verlengt, zonder extra kosten of formaliteiten, hebben we het beste lokmiddel om buitenlandse bezoekers alsnog op een later moment naar Vlaanderen te halen. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir zal samenzitten met haar federale collega bevoegd voor Binnenlandse Zaken om dit mogelijk te maken.
Binnenlands bestuur
- We laten Vlaamse ambtenaren maximaal van thuis werken, zonder essentiële dienstverlening in het gedrang te brengen
- Gebedshuizen annuleren alle activiteiten
- CCVO opgericht voor communicatie naar ambtenaren en verschillende overheden
Mobiliteit
- Naar aanleiding van het Corona-virus zal vervoersmaatschappij De Lijn een aantal maatregelen nemen voor de reizigers. Zo zal er vanaf morgen niet meer met contant geld betaald kunnen worden op de voertuigen van De Lijn en in de voorverkooppunten van De Lijn zoals ondermeer de Lijnwinkels. Alternatieven zijn uiteraard de gangbare manieren zoals SMS-ticket, met bankkaart via de Lijnwinkels en aan de verkoopautomaten van De Lijn, externe voorverkooppunten of via de applicatie van De Lijn.
- Bij cashbetalingen is er mogelijkheid van opeenvolgend fysiek contact tussen de chauffeur van de bus/tram of medewerker van de Lijn enerzijds en reizigers anderzijds. Dit betekent dat het cash betalen een bepaald risico inhoudt van verspreiding van het COVID-19 virus. Om voorgaande redenen wordt de cashbetaling op bus en tram vanaf morgen, zaterdag 14 maart 2020, opgeschort tot en met de datum dat de nationale veiligheidsraad beslist om de noodmaatregelen op te heffen. Ook in de Lijnwinkels kan gedurende die periode niet meer met contact geld betaald worden.
- Deze maatregel werd afgestemd met de MIVB en TEC die dezelfde maatregel nemen zodat er een eenduidig beleid is voor de reizigers en de burgers.
- De Lijn nam sinds het begin van de corona-uitbraak al maatregelen om de hygiëne te optimaliseren. Ze sensibiliseren hun chauffeurs en reizigers, voorzien alcoholgels voor de chauffeurs en desinfecterende doekjes om hun stuurcabine mee te desinfecteren. Voor de ploegen die de bussen en trams reinigen, werden reeds hun materiaal aangepast naar desinfecterende producten.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/13/maatregelen-vlaamse-regering/