Beleid Wonen

Casus: Familie Lukaku huurt al tien jaar sociale woning

In het debat rond de sociale huisvesting berichten enkele kranten over een concrete situatie in de sociale huisvesting. Met name de familie Lukaku zou al tien jaar een sociale huurwoning huren en over een aanzienlijk vermogen beschikken.
“Ik wil me niet uitspreken over deze specifieke situatie.  Er zijn vele voorbeelden die aantonen dat de wetgeving mank loopt. Al een hele poos pleit ik in het Vlaams Parlement voor een andere sociale huisvesting in Vlaanderen. Met mijn conceptnota (groenboek) heb ik het debat kunnen aanwakkeren en er zullen hoorzittingen volgen.” aldus Van Volcem.

Bron: Het nieuwsblad

Familie Lukaku huurt al tien jaar sociale woning
Roger Lukaku, vader van stervoetballer Romelu én eigenaar van twee voetbalclubs in Congo, huurt een sociale woning in Bornem. Hoewel het gezin met een dure BMW X5 rijdt, moet de sociale huisvestingsmaatschappij de familie voor de rechter slepen. Velen beweren dat Romelu Lukaku – deze zomer voor 20 miljoen euro verkocht aan voetbalclub Chelsea – het zal maken omdat zijn vader het allemaal al eens heeft meegemaakt. Papa Roger, een gelauwerd ex-profvoetballer die in zijn thuisland Congo twee voetbalclubs bezit, werd in de jaren 90 naar België gehaald voor 3 miljoen Belgische frank (75.000 euro). Hij speelde voor verschillende eersteklassers en bouwt momenteel, weliswaar met de steun van Anderlecht, een eigen academie uit in zijn geboorteland.

Ondanks al die financiële successen slaagt de familie er toch in al tien jaar in Wintam (Bornem) een sociale woning te huren. En dat terwijl in die gemeente alleen al 350 ‘echte armen’ op een ellenlange wachtlijst staan. Hoeveel het gezin maandelijks voor zijn woning betaalt is niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om 300 euro per maand. Blijkbaar is dat nog te veel, want gisteren moest Roger Lukaku voor de vrederechter verschijnen wegens een huurgeschil met de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Woning.

‘Over de oorzaak van het geschil wil ik niets kwijt’, zegt directeur Bart Smets. ‘Maar wij stappen niet zomaar naar de rechter. De familie Lukaku is haar huurverplichting niet nagekomen, en alleen gerechtelijke stappen kunnen volgens ons het geschil oplossen.’

Op de vraag of achterstallige huur aan de basis ligt, antwoordt Smets dat ‘die informatie niet volledig is’. Het lijkt erop dat ook andere problemen eveneens aanleiding gegeven hebben tot de rechtszaak.

Miljonairs

Dat een rijk gezin zoals dat van Lukaku aanspraak blíjft maken op een sociale woning, is volledig conform de huurwet. ‘Om toegelaten te worden tot een sociale huurwoning mag het belastbaar inkomen van het gezin niet boven 26.850 euro uitkomen’, zegt Geert Inslegers van de Vlaamse huurdersbond. ‘Ook hoeveel een huurder per maand betaalt, hangt daarvan af. Spaargelden en opgebouwde vermogens tellen niet mee. Het gezin valt met andere woorden niets te verwijten.’

Zolang ze hun fortuin maar op hun spaarboek laten staan, kunnen dus ook rijke mensen een sociale woning huren. Smets: ‘In de 140.000 sociale woningen die momenteel in Vlaanderen verhuurd worden, wonen ongetwijfeld enkele miljonairs. Maar ik kan u met zekerheid zeggen: de idee dat bemiddelde mensen hun huur altijd correct betalen, klopt niet altijd.’

Familie verontwaardigd

Hoelang de familie de sociale woning nog zal blijven huren, is niet duidelijk. Volgens buurtbewoners verhuisde het gezin een paar weken geleden naar de chique wijk Boechout in Wemmel. Zoon Romelu kocht daar voor zijn vader een huis van een half miljoen euro. Als het nieuwe huis op naam van Roger staat, wordt het huurcontract automatisch stopgezet (zie kader). Maar als Romelu de eigenaar is kan de familie de woning in Bornem blijven huren.

Vader Lukaku, die momenteel in Congo verblijft, is verontwaardigd over de aantijgingen. ‘Alle verklaringen zijn leugens die dienen om de familie te destabiliseren. Ik heb nooit willen profiteren van de sociale huisvesting. We wilden trouwens al langer verhuizen, maar het nieuwe huis in Boechout was nog niet klaar.’