Prijs van Antwerps huis komt overeen met gemiddeld 17 jaarlonen
Huizen kosten in Leuven en Brugge iets meer dan in Antwerpen, maar als je de prijzen afzet tegen wat de inwoners gemiddeld verdienen, staat Antwerpen op kop. U betaalt er gemiddeld 16,9 keer het gemiddelde jaarinkomen voor een huis. In Sint-Niklaas is dat maar 10,8 keer. Dat heeft Vlaams parlementslid Mercedes van Volcem (Open Vld) uitgerekend. Ze kwam nog tot een paar vaststellingen die verontrustend zijn voor Antwerpen: In geen enkele andere centrumstad groeit de bevolking zo snel, zowel in absolute cijfers (plus 60.000 sinds 2000) als procentueel. Tegelijk komen er nergens zo weinig nieuwe woningen bij, met maar 4 procent in Antwerpen tegenover 13 procent in Hasselt. Daar komt bovenop dat het gemiddelde inkomen nergens zo weinig gestegen is als in Antwerpen.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Rob van de Velde (N-VA) is niet onder de indruk van de vergelijking tussen inkomen en huisprijzen: “Natuurlijk is dat voor een stad als Antwerpen, met zijn verschillende kernen en prijsniveaus minder gunstig. Dat is eigen aan een grootstad. Zo’n statistiek is onzinnig.” Maar de schepen erkent dat er een forse uitdaging zit in de veel grotere vraag naar betaalbare woningen dan dat er aanbod is. “We weten uit een studie van First Immo dat 40 procent van hun klanten een huis zoekt tussen 100.000 en 180.000 euro. In de stadsvernieuwing is voor hen veel te weinig gedaan. Daar willen we iets aan doen.”
Zo wordt er werk gemaakt van het ontwikkelen van nieuwe woonvormen, waarbij mensen bijvoorbeeld een gemeenschappelijke buitenruimte delen. “Daar moeten we nog verder in gaan. In Zweden worden flats met één slaapkamer gebouwd van 60 vierkante meter en kleiner. We gaan ook investeren in het energierendement van bestaande panden. 70 procent daarvan is niet ‘energieperformant’.”
Ook in Mechelen neemt de druk op de prijzen toe: na Gent en Kortrijk zijn de prijzen van huizen er het meest gestegen in de voorbije acht jaar. Dat is ook hier voor een deel te wijten aan een vrij forse bevolkingsaangroei in combinatie met een laag aantal nieuwe woningen. “Onze steden zouden toch meer moeten anticiperen op de bevolkingsaangroei”, zegt Mercedes van Volcem. “Een nieuwe wijk bouwen kost acht jaar. Dan moet je niet wachten tot er weer zoveel duizend mensen zijn bijgekomen.”
Ook directeur AIain Cook van vastgoedreus ERA is kritisch voor de stadsbesturen: “Vergeleken met Nederland staan we nog bijna nergens in stadsontwikkeling. Je kunt oude industriële panden en kantoorgebouwen herinrichten, op grote schaal renoveren… Dat gebeurt hier veel te weinig.”